Päivämäärä: 20.9.2005 06:32

Aino-Kaarina Pajari & Kapa


Vierailimme joulukuussa 2003 stipendiaatteina Villa Karon suomalais-afrikkalaisessa kulttuurikeskuksessa Beninin Grand-Popossa. Kuukauden kestävän oleskelun aikana kuvasimme Grand Popossa, naapurikaupungissa Uidahissa, 200 km:n päässä sijaitsevassa Coméssa sekä meno- ja tulomatkoilla suurkaupunki Cotonoussa. Muistikorteille kertyi runsaasti kuvamateriaalia maisemista, ihmisistä, rapautuneista rakennuksista, liikenneruuhkista, mopotakseista, eläimistä, kalastajista, auringon laskuista ja nousuista Grand Popon autereisella rannalla.
Näyttelymme koostuu valokuvista ja valokuviin pohjautuvista mustevedoksista. Lisäksi Aino-K. on tehnyt sarjan oranssiin vivahtavia carborundum-vedoksia. Aino-Kaarina Pajari on yhdistänyt omia varjojaan ja muita valokuvia päällekkäin ja sävyttänyt teokset voimakkaan mustan ja ruskehtavan sävyisiksi. Vedoksissa esiintyy ihmishahmoja, eläimiä ja maisemia. Vedossarjassa "Afrikan kosketuksia" kuvaajan varjot, ihmiset, maisemat ja eläimet sulautuvat toisiinsa, syntyy kosketus. Varjo on nähnyt, aistinut ympäröivän, mutta vain varjona, satunnaisena vieraana. Nähtävillä on myös abstraktimpi viiden carborundum-vedoksen sarja "Harmattan". "Carborundum-vedosten tumma oranssinpunertava sävy on peräisin maan punaruskeasta värityksestä. Maaperä, savesta rakennetut majat, ilmassa leijuva pöly, ilta-auringon punerrus, kaikki samaa punertavanoranssia. Vähän ennen sadekautta tuuli puhaltaa punertavaa hiekkaa Saharan autiomaasta, pöly peittää auringon ja maisema muuttuu harmaaksi, siitä nimi "Harmattan". Auringonlaskun aikaan saattavat auringonsäteet hetken värjätä pölyn punaiseksi, koko maisema muuttuu uskomattoman punertavaksi, ilma on kuin täynnä pienen pieniä kultahiukkasia.
Vivi-Ann Sjögren kirjoitti kirjassaan ”Kasvokkain, muistiinpanoja Beninistä” Beninin oranssista , ja sitä siellä tosiaan on. Kuinka ollakaan, lempivärini toistui joka puolella, hengitin sitä, voin jopa kävellä sen päällä."
Kapa on puolestaan valokuvannut Benin värejä, miten ne ilmenevät rakennuksissa ja rakennetussa ympäristössä. Savi, olki ja puu on yleisin rakennusmateriaali maaseudulla ja suolaisen kostea ilmasto syö nopeasti huolellakin viimeistellyn pinnan. Muotokieli ja värimaailma poikkeaa huomattavasti pohjoismaalaisille tutusta miljööstä. Suorien valokuvien lisäksi esillä on ”graafisempia”, nekin valokuviin pohjautuvia, mustevedoksia. Esimerkiksi ”Grand Popo Colours”- sarjan lähtökohtana on Grand Popon kylän hautausmaa ja Beninin lipun värit.” ”Kuukausi on lyhyt aika työskennellä tehokkaasti noinkin erilaisessa kulttuurissa. Valintoja on tehtävä. Ensimmäinen matka Länsi Afrikkaan Päiväntasaajan seutuville on shokki paatuneemmallekin matkamiehelle. Kielimuuri (valtakielenä ranska ja sen lisäksi viitisenkymmentä eri heimokieltä) ei myöskään helpottanut kuvaamista ihmisten keskuudessa. Tässä yksi syy arkkitehtuurikuvaajataustan lisäksi, miksi keskityin enemmänkin rakennettuun ympäristöön.”

Näyttely on Luovan valokuvauksen keskus ry:n järjestämä.

Lisätietoja:

Luovan valokuvauksen keskus ry.: puh/fax 014-615730 e-mail: luovake@jkl.fi kotisivut: http://www.ccp.fi
Galleria Harmonia: 014-624817, Hannikaisenkatu 39, avoinna ti-su 12-18
Kapa puh. 050-3041173

<< Palaa uutislistaan